fbpx

Vėsesni orai – ne kliūtis remonto darbams

 

Įprasta, jog būsto remontas atliekamas šiltuoju metų laiku. Tačiau jei neturėjote laiko ir nespėjote namų atnaujinti vasarą, tikrai neverta nuleisti rankų, nes remonto darbai žiemą gali vykti net sparčiau ir pigiau.

Pasak apdailos darbus atliekančios įmonės direktoriaus Algimanto Burneikos, jei samdote meistrus, vidaus apdailos darbus šaltuoju metų laiku atlikti netgi paprasčiau. Pirmiausia dėl to, kad tuo metu užsakymų net geriausi meistrai turi minimaliai. Tad ilgai nereikės laukti, kol auksarankis atvyks į jūsų namus. Antra, kur kas paprasčiau susitarti dėl pigesnių darbų įkainių, nes apdailininkams patiems aktualu turėti veiklos.

„Žinoma, jei sienas dažysite, teks susitaikyti, kad patalpą reikės vėdinti, todėl namuose bus vėsiau. Norint atnaujinti visą butą, patogiausias ir pigiausias variantas – iš karto atlikti visų patalpų remontą. Taip su meistrais galėsite susitarti dėl kur kas žemesnės kainos. Jei reikia tik smulkaus remonto – žiema išties pats patogiausias metas tai daryti. Žinoma, geriau meistrų ieškokite arba iki gruodžio, arba jau po didžiųjų metų švenčių. Ne paslaptis, kad daugelis statybininkų mėgsta išlenkti taurelę. Tad gruodžio mėnesį dauguma būtent ir atostogauja“, – atvirai dėstė pašnekovas.

Naudoja tinkamas medžiagas

Taigi, vidaus apdailos darbų galima imtis ir žiemą. Tačiau ar pavyks, kai už lango siaučia lietūs ar sninga, pakeisti senus langus? „Baimintis to tikrai nereikėtų. Jei pavasarį ar vasarą negalėjote pasikeisti langų, galite tai padaryti ir šaltuoju sezonu. Langų meistrus dauguma klientų taip pat užgriūva pavasarį ir vasarą, todėl žmogui, ypač gyvenančiam didesniame mieste, tenka ilgokai laukti, kol meistrai galės įvykdyti užsakymą. Rudenį ir žiemą tiek langų gamybos, tiek ir jų montavimo darbų mastas kur kas mažesnis. Taigi laukti nereikės, be to, profesionalūs langų gamintojai galės suteikti nemažų nuolaidų“, – tvirtino bendrovės „Viva langai“ direktorius Mindaugas Grigas.

Jo teigimu, lango montavimas žiemą iš esmės niekuo nesiskiria nuo darbo vasarą. Tiesiog naudojamos žemesnėje temperatūroje dirbti skirtos sandarinimo medžiagos. Vienas pagrindinių mitų – prasta atliktų darbų kokybė dėl netinkamai naudojamų montavimo medžiagų.

„Šiais laikais montuodami langus žiemą profesionalūs meistrai visada naudoja tik šiuolaikines montavimo putas, todėl langų montavimas galimas iki -10 laipsnių Celsijaus. Be to, dažniausiai suteikiama papildoma garantija šiems darbams. Pagrindinis rūpestis montuojant plastikinius langus žiemą – baimė atšaldyti patalpas. Reikia nepamiršti, kad procesas atliekamas žingsnis po žingsnio ir pats langų montavimas netrunka ilgiau nei pusvalandį. Darbus darome nuosekliai. Išėmę vieną kambario langą, iškart įstatome naują. Sutvarkę vieną patalpą, keliaujame į kitą. Todėl net gyvenamosiose patalpose problemų nekyla. Patalpos išvėdinamos, bet tikrai smarkiai neatšąla. Nereikia to bijoti, juk visų langų namuose iškart neišimsime ir didelių skersvėjų nebus“, – sakė M. Grigas.

Iškeliauja pusė šilumos

Pašnekovas pasakojo, jog žiemą naujus būsto langus įsigijusiems klientams neretai kyla panika, jei stiklai ima rasoti. Tokiu atveju, kaip priminė M. Grigas, derėtų iki galo atidarius langą bent kartą per dieną patalpą pravėdinti. Net jei drėgmė ant lango nesirenka, toks vėdinimas sveikas tiek pačiai patalpai, tiek ir joje esantiems žmonėms. Palikus plastikinį langą vos pravirą ilgesnį laiką, patalpa kokybiškai neišsivėdins, o atvės kur kas labiau nei kelioms minutėms visiškai jį atidarius.

„Prie senų „kiaurų“ langų pratę gyventojai dažnai stebisi, kad ant lango susidaro drėgmė. Tačiau jei bute nesutvarkyta ventiliacijos sistema, stebėtis tikrai nereikėtų. Tiesiog reikia išvėdinti patalpą, o ne ieškoti kitų kaltininkų. Trijų asmenų šeima per parą vidutiniškai iškvepia maždaug kibirą – apie 10 litrų – vandens garų. Kad jie nesikauptų, o į gyvenamąją patalpą nuolat patektų gryno oro, kvėpuoti privalo pats namas ar butas. Deja, dabar statant naujus daugiabučius ar modernizuojant senuosius ne visuomet susimąstoma, kokie langų bei orlaidžių sprendimai užtikrina efektyviausią vėdinimą“, – atkreipė dėmesį „Viva langai“ vadovas.

Taip pat jis siūlė rudenį atkreipti dėmesį ir į lango varčios būklę. Jei varstant langą varčia kliūva už staktos arba langas užsidaro nesandariai – būtina varčią sureguliuoti. Sugrąžinti ją į tinkamą padėtį galima sureguliavus apkaustus (metalinių plokštelių ir juostelių rinkinį aplink varstomo lango rėmą). Jei nėra kitų lango deformacijų, specialiais įrankiais tai vos per kelias minutes gali padaryti bet kuris nagingas langų meistras.

Naujų, ką tik įstatytų plastikinių langų varčią dažniausiai taip pat būtina sureguliuoti. Langai turi stovėti tiesiai, nekliūti už staktos, sandariai prisispausti prie jos. Kitaip atsiras papildomų šilumos nuostolių. Specialistai atkreipia dėmesį, kad iki pusės šiluminių nuostolių šaltuoju metų laiku atsiranda dėl nesandarių langų ir durų.